blog spolča starší mládeže

Evangelizační setkání

12. 12. 2008 14:34

/pracovní verze/

Evangelizační setkání

Příručka animátora

I. Obecný úvod.

  1.  Tvoje role
  2.  Cíl setkání
  3.  Metoda práce
  4.  Příprava sekáni

II. Setkání evangelizační (podle4 Setkání nad Evangeliem Lukáše”).

  1.  Boží láska a Boží plán
  2.  Boží láska a hřích člověka
  3.  Ježíš Kristus - jediný spasitel
  4.  Osobní příjetí Ježíše

III. Setkání poevangelizační (nezbytné 2 tématy doplňujíci evangelizaci).

  1.  Duch Svatý
  2.  Církev

Než začneš vést setkání nutně přečti ten úvod.


I. Obecný úvod.

1. Tvoje role

Jsi animátorem skupinky. Musíš si uvědomit svou velkou zodpovědnost, ale také i to, že je ona omezená. Animátor se podobá osobě, která bere z ulice dítě, které se ztratilo a pomáhá mu zpátky na jeho místo. Nejsi profesionální pedagog, který vychovává děti v pečovatelském ústavu. Tvým úkolem jé, pomáhat těm, kteří jsou možná svým věkem dospěli (rozumí regulím společenského života), ale ve víře jsou kojenci - možná dětmi a nerozumí moc zásadám duchovního života. Nejsi profesionálním teologem, nemusíš znát odpověď na každou otázku z oblasti teologie nebo biblistiky, ale pokud se účastník obrátí na tebe s těžkou otázkou, měl by jsi říct, že vyhledáš odpověď (v knížce, u kněze nebo teologa), nebo odeslat ho ke kompetentní osobě  - přesně tak, jak to dělají pečovatele, kdy nějaký výchovný problém přesahuje jejích schopnosti.

Krátce řečeno, v službě animátora jsou klíčové 4 faktory:

  •   Kladení adekvátních otázeknaslouchaní tomu, co říkají účastníci setkání. Nejde o to nalít jim do hlavy nějakou doktrínu, dovolit, aby sami došli k některým závěrům. Ve většině případů je dobré klást přesné otázky (jak, kdy, kdo, proč? atp.) nebo otevřené (vyjmenuj, jaké cechy...), a ne obecné („jestli...?”) - jedině, že odpověď musí být jednoznačná. Tak dobré: „Jaké jsou nejdůležitější cechy Boha?”, špatné: „Je Bůh milosrdný?” „Je Bůh spravedlivý?”. Dobře: „Za koho prolil Ježíš svou krev?”, špatně: „prolil Ježíš svou krev za všechny lidí?”. Ale v některých klíčových momentech je třeba položit otázku „zdá-li” (na které by si účastnici měli odpovědět po tichu) np.: „Věříš, že Ježíš umřel za tvůj hřích?”
  •   Vedení diskuze tak, aby nenasledovala konfrontace účastníků s animátorem, ani monolog jednoho účastníka. Pokud někdo z účastníků mluví věcí, které nelze akceptovat, nevyvracej mu to přímo (na to jsou setkání, aby každý se mohl vyjádřit, i kdyby se mýlil), ale zeptej se ostatních: „a co vy říkáte na to téma?” nebo polož pomocnou otázku (možná dodej jiný citát z Bible). Pokud někdo se mýlí, snaž se poukázat (zopakovat) ten fragment jeho vyjádření, který byl alespoň částečně pravdivý a dovol ostatním rozvinou myšlenku. Pokud skutečně nikdo neumí udělat správný závěr, přečti patřičný fragment Písma (Můžeš také říct, že necháš ten fragment na přemýšlení doma): lépe jestli poslední slovo patří Bohu než tobě. Pokud někdo mluví moc dlouho, poděkuj mu (použij „děkují”, a ne „stačí”!) a požádej jinou osobu, aby mluvila.
  •   Dělení se s účastníkem svědectvím a vědomostmi. Svědectví je mnohokrát důležitější - osoby z tvé skupinky by měly vědět, že nevyučuješ jen nějakou teorii, ale předáváš něco, co jsi sám zkusil v životě a to má vliv na tvoje jednání. Moc je samozřejmě potřebná, ale ty vystupuješ hlavně v roli svědka, ne experta.
  •  modlitba  za jednotlivé členy skupinky a (občas) individuální rozhovory.

2. Cíl setkání

Cílem setkání je:

1. Přivést účastníka setkání k rozhodnutí o navázání žvého vztahu z Bohem.

2. Poukázat, jak je možné ten vztah rozvíjet a navést na cestu křesťanského růstu. 

Prvnímu cíli slouží tematika 4 prvních setkání, z nejdůležitějším - čtvrtým, během kterého účastníci by měli udělat to nejdůležitější rozhodnutí v životě: uznat Ježíše za svého Pána, Mistra a Spasitele. Druhému cíli slouží forma všech setkání a tematika setkání 5-6. Díky tomu, že účastníci vidí, že Písmo svaté je možné číst ve skupině - a že zakouší, že v průběhu takového čtení pracuje nejen intelekt, snadněji chápou význam Ducha Svatého v životě křesťana a důležitost aktivního zaangažování v společnost Církve.

3. Metoda práce

Setkání jsou vedená metodouevangelijního rozhovoru. Tvým úkolem je vedení diskuze, a ne vyučování. Měj neustále v paměti, že na nic se zdá, že účastníci ohromení tvými znalostmi jen přikývnou a akceptují jen verbálně nějakou pravdu. Jde o to, ukázat účastníkům, jak Písmo Svaté čtené ve společenství a s pomoci Ducha Svatého odpovídá na důležité životní otázky. Měj také na zřeteli, že jistě ne všichni účastníci setkání po skončení budou chtít patřit do společenství - proto musíš především propracovat se k tomu aby měli správný postoj vůči Božímu Slovu, tak, aby i sami mohli potom číst Písmo Svaté a učit se od Boha.

Proto se nerozkecávej a nedělej přednášku! Neměl by jsi odpovídat na tebou položené otázky, ale dovol, aby to udělali účastníci (můžeš samozřejmě udělat shrnutí nebo položit pomocnou otázku). Je dobré pokládat část otázek jedné, konkrétní osobě; v tom konspektu takové otázky jsou označené symbolem ò . Pamatuj, že o mnoho lépe kladeš otázku osobě s použitím její jména („Marku, řekneš...?”) než položená anonymně nebo s poukázáním prstem. Některé otázky pokládáš obecně všem (označené symbolem ó). Jsou to otázky na přemýšlení v tichu nebo otázky otevřené (řečnické), na může byt mnoho odpovědí.

Setkání by měla vypadat takto:

Úvod. Musíš jasno určit některé zásady na samém začátku, aby setkání nezměnilo se v suchou diskuzi. Te zásady jsou dané v úvodu 1. setkání. Kromě toho na každém setkání musíš:

  •  všechny přivítat
  •  jasno podać temat i cel spotkania
  •  wyjaśnić metodę
  •  rozdać ew. pomoce (Pismo, kartki, ołówki)
  •  poprowadzić krótką modlitwę

Hlavní část. Je sestavená z řady otázek, čtení úryvků z Písma svatého a chvílí mlčení, ve kterých účastníci mají čas na přemýšlení nad některými otázkami. V některých situacích se vyskytne nějaký text (důležitá otázka, zásada, citát atp.), který by jsi měl přečíst, nebo - lépe - říct z hlavy (jde o smysl, ne o recitaci do slova). Takový text je označen rámečkem. Odpovědi na některé otázky jsou sugerované  takovými písmeny.

Zakončení. Účastníci si musí uvědomovat, že čas mezí setkáními nemůže být časem lenošení. Proto musíš vysvětlit, jak je důležité plnitdomácí úkoly, která dáš účastníkům. Kromě toho připomeň o termínu následujícího setkání a zakonči je modlitbou.

4. Příprava setkání

  •  Pořečtí konspekt několik dnů před setkáním. Promýšlí si ho a pouvažuj nad odpovědmi na všechny otázky - nejlépe zapíš je vedle otázek.
  •  Příprav všechny pomůcky pro účastníky. Na prvém setkání pravděpodobně nikdo nebude mít Písmo Svaté, proto dones s sebou patřičný počet výtisků, nadto nějaké tužky a Zápisník účastníka.
  •  Příprav se na setkání modlitbou, svěř Bohu každého účastníka setkání.

II. Evangelizační setkání (podle4 Setkání nad Evangeliem Lukáše”).


Setkání I.

 

Úvodní část


  1. Přivítej každého, kdo přišel na setkání. Dbej na to, aby byl představen ostatním.

  2. Až budou všichni sedět, každý účastník se krátce představí (jméno a 1-2 věty o sobě)

  3. Řekni účastníkům, že cílem setkávání v té skupince bude společné studium Písma sv., prohlubování a zesílení toho, co jsme prožili během promítání filmu JEŽÍŠ. Chceme na úvod absolvovat čtyři evangelizační setkání nad Evangeliem sv. Lukáše, dvě další setkání doplňující evangelizační témata. Budou se konat každý týden.

  4. Rozdej Zápisník účastníka setkání. Požádej, aby se tam každý podepsal.

  5. Otevřeme Zápisník na 1. stránce. Vysvětli, že je tam krátký úvod a nyní podáš podrobnější zásady společné práce ve skupince.

  6. Uveď body metody naší společné práce:

Na začátku chci říct, jaký je cíl našich setkání. Za prvé mají pomoci každému přiblížit se k Bohu. Nejedná se o nějaké nespecifikované přiblížení, ale o to, aby každý mohl zakusit působení ŽIVÉHO BOHA. Studium bible není cílem samo o sobě, ale má vést k setkání s pravým Bohem. Proto druhým cílem setkání je naučit se takové metodě čtení Písma sv., která jak je to jen nejlépe možné – vede k setkání s ŽIVÝM BOHEM.

Proto žádám teď o zvláštní pozornost, abyste pochopili několik základních zásad této metody:

  1. jelikož budeme pracovat s různými fragmenty NZ, je třeba vždy si přinést s sebou svůj výtisk Písma sv. – min. Nový Zákon.

  2. Písmo sv. je knihou sepsanou pod vedením Božím konkrétními lidmi před 2000lety. Z faktu působení Božího vyplývá to, že pravdy, které jsou v něm obsažené, jsou neměnné a pravdivé v každé epoše a pro každého člověka. Z toho, že je sepsali konkrétní lidé v konkrétní epoše vyplývají specifika použitého jazyka a literární forma bible. Studium bude vedené metodou otázek a odpovědí. Odpovědi budeme hledat převážně v biblických textech, jelikož Bible je Slovem Božím, dávejme si pozor, abychom nestavěli vlastní rozum na rovinu s Božím: Boží zjevení můžeme buď přijmout, nebo odmítnout, nemůžeme ale ho hodnotit.

Na druhé straně – jazyk lidský je omezený a my nemluvíme stejným jazykem jako evangelisté, proto můžeme diskutovat, snažit se přeložit to, co je napsané v Bibli do našeho jazyka, do reality našeho života – to právě budeme dělat na našich setkáních, když se budeme dělit o své pochopení Bible s jinými.


  1. Jelikož čas setkání je omezený a my chceme probrat určitá témata tak, abychom dosáhli uvedeného cíle, může se stát, že budeme mít nějaké pochybnosti nebo nám nebude úplně všechno jasné. Proto:

  2. Po každém setkání předložím nějaké body na přemýšlení a k zapsání doma. Po skončení toho cyklu 6 setkání bude možnost pokračovat v setkáních a získat odpověď na různé jiné otázky ohledně Bible nebo vlastního života, které vás napadnou během kurzu.


  1. Na závěr úvodních bodů vyslov krátkou modlitbu, např.: „Bože, děkujeme Ti, že chceš pomoci každému z nás plněji pochopit, co znamená být křesťanem. Děkujeme Ti, že jsi nám seslal svého Syna Ježíše, aby byl prostředníkem a mostem mezi Tebou a námi. Proto se modlíme v Jeho jménu k Tobě. Amen.“


Hlavní část

  1. Požádej účastníky skupinky, aby si otevřeli Zápisník tam, kde začíná setkání 1.

  2. Uvedení tématu:

Téma našeho prvního setkání zní: Boží láska a Boží plán.


První otázkou, na kterou si musíme odpovědět, je, kdo je Bůh a jaký je Bůh. Zkusme pochopit, co znamená tvrzení, že Bůh má osobně rád každého člověka a že má nejen nějaký obecný plán pro lidstvo, ale také konkrétní plán pro můj život. Zamysleme se, jak můžeme ten plán poznat. Začneme od prvních vět evangelia sv. Lukáše.


  1. Požádej účastníky o otevření Písma sv. na začátku evangelia sv. Lukáše. Požádej někoho, aby přečetl Lk 1,1-4.

  2. Nyní ať účastníci setkání napíší odpovědi na prvních 5 otázek – mají na to 5 minut.


Potom se zeptej (nezapomeň oslovovat jménem!):

  • Jaké bylo jméno přítele Lukáše?

  • S jakým cílem napsal Lukáš svoje evangelium?

  • Z jakých zdrojů posbíral svoje informace?

  • Jak přistupoval k tomu, co uslyšel od svědků?

  • Co můžeme říct o charakteru Lukáše na základě tohoto citátu?


  1. Jaký obraz Boha nám ukazuje Evangelium?


  1. Řekni účastníkům, aby přečetli text Lk 1,26-38, který ukazuje, jak Bůh přistupuje k člověku při zachování jeho svobody, ale zároveň před člověka staví výzvu k velkému povolání (můžeš ho přečíst sám nebo požádej někoho z účastníků).

  2. Požádej účastníky o vyplnění odpovědi na otázku 1 (a, b, c)

  3. Zeptej se:

    • Co říká anděl o Bohu (verš 28)?

    • Jak oslovil Pána (verš 32)?

    • Co řekl o Bohu (verš 37)?


  1. Přečti text Magnificat: Lk 1,46-55

  2. Požádej skupinku, aby napsali odpovědi na otázky 2, 3, 4 a 5. Urči na to 7minut času.

  3. Potom se zeptej:

  • Co Maria říká o Bohu a jaké má pocity ohledně Boha (verš 47)?

  • Co říká ve verši 49?

  • Jak postupuje sv. Bůh vůči: pyšným, vladařům a bohatým? („poslal pryč s“- znamená ponechává sama sobě, odvrhuje, rozptyluje)

  • Co nejjednodušeji popiš postoj takových lidí vůči Bohu? (lhostejnost, Bůh jim není potřebný, sami vědí nejlépe)

  • Jak Bůh postupuje vůči: těm, kteří se ho bojí, pokorným a hladovým? (stará se o ně, ujímá se jich, povyšuje je)

  • Co nejjednodušeji popiš vztah takových lidí k Bohu? (spolehnutí se na Boha, stesk, Bůh je jim potřebný, očekávají Boží pomoc, postoj dítěte)

  • Můžeš na základě toho všeho říci svými slovy, co to znamená: Bůh je Svatý?


  1. Teď řekni: Bůh mi dává velká zaslíbení. On je Bohem důvěryhodným a věrným. Zřejmě v tom textu nejde jenom o Marii a pokolení Abraháma, ale také o někoho víc.

Zeptej se:

  • Jakým způsobem realizuje Bůh svá zaslíbení?

  • Kdo je také zahrnut do těch zaslíbení?

  • Kdo je tím „mostem“?

  • Kdo jsou ti, kdo se ho bojí?


  1. Nyní požádej, aby se všichni zamysleli nad otázkou 6 a odpověděli na ni (5minut). Zeptej se: Kdo z vás se může podělit o svůj popis Boha, jaký uzavřel v syntéze?


  1. Co od nás Bůh očekává?


  1. Řekni:

V druhé části našeho setkání chceme hledat odpovědi na otázku: co od nás Bůh očekává a jakými máme být podle jeho vůle?


Přečti: Lk 10, 25-28


  1. Urči 5 minut na zaznamenání odpovědi na otázky 1, 2, 3, 4 , 5.

  2. Zeptej se:

  • Na co se zeptal Ježíše zákoník?

  • Kde mu Kristus ukládá hledat odpověď?

  • Jaká se tam nachází odpověď?

  • Do jakého stupně a jakými psychologickými dovednostmi máme milovat Boha?

  • Co myslíš: proč Bůh v Bibli tak zdůrazňuje, že ho máme milovat všemi svými schopnostmi a celou svou silou (protože každou osobu milujeme jinak – čím je bližší našemu srdci a bližší našemu ideálu, tím milujeme silněji – a u Boha je to tak, že On je vůbec ten nejbližší a sám o sobě je Ideál.)

  • Co přislíbil Kristus zákoníku, pokud splní ta přikázání?

  1. V návaznosti na předcházející odpověď zeptej se: O jakém životě mluví Pán?

Požádej, aby si v tichosti každý přečetl: Lk 10,25; Jan 10,10; Jan 3,16.

  1. Zeptej se: Jaký život přislíbil Kristu těm, kdo naplňuje přikázání lásky?

  2. Jak se jinak říká tomu příslibu života v evangeliu sv. Lukáše?

Požádej, aby si v tichosti každý přečetl: Lk 16,16a; 14,15; 13,18; 22,28-30.

  1. Zeptej se:

Jak říkáme tomu, co přislíbil Pán Ježíš?

  1. Zeptej se: V čem spočívá Boží láska a plán pro náš život, který z ní vyplývá? Zamyslete se v tichosti nad odpovědí a zapište ji.

  2. Co musíme učinit, abychom přijali Boží lásku a Boží plán? Nad tou otázkou se zamyslete v tichosti a zapište si odpověď.

  3. Zeptej se:

Jaká je tvoje odpověď na poslední dvě otázky?

  1. Řekni:

Ať si každý v tichosti zkusí dát odpověď na tyto dvě otázky:

  1.  
    1. Věřím v osobní lásku Boha ke mně, a že On má pro mě plán plný lásky?

    2. Jak Bůh hodnotí můj dosavadní život?

( Nech několik minut na reflexi. Účastníci si během nich mohou, ale nemusí zapsat své myšlenky.)


Teď se zeptej:

Uslyšeli jste možná ve svém srdci konkrétní Boží hlas, který vám poukazoval na to, že byste měli ve svém životě něco změnit? Možná jste pocítili, že i přes vlastní slabosti jste pro Boha někým blízkým?


Zakončení:

  1. Vyzvi účastníky, aby si přečetli celé evangelium sv. Lukáše tím způsobem, že by každý den přečetli jednu kapitolu.

  2. Zeptej se, kdo nemá text evangelia sv. Lukáše a rozdej ho těm, kdo ho nemají.

  3. Připomeň termín a místo dalšího setkání.


Tématem dalšího setkání bude problém lidského hříchu.

  1. Pomodli se na závěr setkání svými slovy.



Setkání 1

BOŽÍ LÁSKA A BOŽÍ PLÁN

Úvod

Jistý římský lékař jménem Lukáš se rozhodl podrobně probádat a sepsat pro svého přítele, pravděpodobně vysokého úředníka v řecké administrativě, události spojené s životem Ježíše Krista.

Mluví o tom v předmluvě ke svému evangeliu.

Přečti: Lk 1,1-4

Odpověz na tyto otázky:

  1. Jaké bylo jméno Lukášova přítele? ...

  2. S jakým cílem sepsal Lukáš svoje evangelium?

  3. Z jakých zdrojů posbíral svoje informace?

  4. Jakým způsobem Lukáš přistupoval k tomu, co uslyšel od svědků? /1,3/

  5. Co můžeme říct o charakteru Lukáše na základě toho citátu?


A. Jaký obraz Boha nám ukazuje evangelium?


Popis života Ježíše Krista začíná událostmi, které bezprostředně předcházely jeho narození; od Zvěstování, přípravy na Jeho příchod. Je to fascinující popis konkrétního Božího působení v každodenním životě obyčejných lidí. Zachariáš a Alžběta žili už dlouho v manželství a byl to život bezúhonný před Bohem. Neměli ale děti, protože Alžběta byla neplodná. Oba byli staří, ale Bůh jim dal syna Jana, aby svědčil o Ježíšovi. Maria byla Panna zasnoubená s tesařem Josefem, počala z Ducha svatého ještě, než začala bydlet s Josefem.

Texty, o kterých jsme se zmínili výše, přináší nám už částečnou odpověď na otázku, jaký je Bůh.

  1.  
    1. Anděl zvěstoval Marii to, co Bůh chtěl vykonat v jejím životě. Co při té příležitosti říká anděl o Bohu?

  1. v Lk 1,28

  2. v Lk 1,32

  3. v Lk 1,37


  1.  
    1. Odpověď Marie na to všechno, co v jejím životě učinil Bůh, je obsažena v hymnu Magnifikat /Lk 1,46-55/. Co říká Maria v tom hymnu o vlastnostech a přirozenosti Boha?

  1. 1,47 – Bůh je

  2. 1,49 – Bůh je .....a jeho jméno je...


  1.  
    1. Bůh je svatý a proto je proti veškerému zlu a lidem, kteří páchají zlo. Jak Bůh jedná vůči:

  1. pyšným /1,51/

  2. vladařům /1,52/

  3. bohatým /1,53/


  1.  
    1. Jak Bůh jedná vůči:

  1. těm, kdo se ho bojí /1,50/

  2. poníženým /1,52/

  3. hladovým /1,53/


  1.  
    1. Bůh dal zaslíbení Abrahámovi a „otcům“ :

  1. Jakým způsobem to realizuje? /1,54/

  2. Koho zahrnují ta zaslíbení? /1,55/


6. Shrnutí: Co můžeme nyní na základě toho, co se řeklo, konstatovat o našem Bohu; jaký On je?


B. Co Bůh od nás očekává?


Přečti: Lk 10,25-28

  1. Na co se zeptal Ježíše zákoník?

  2. Kde mu Kristus ukládá hledat odpověď?

  3. Jaká dvě největší přikázání obsažené v Bibli cituje zákoník?

a)

b)

4. Do jakého stupně a jakými psychologickými dovednostmi máme milovat Boha?

Jakými svými schopnostmi máme takto milovat Boha?

a)

b)

Není to pro nás obrovské privilegium, že jsme pozvaní k takovému vztahu s Bohem?

5. Co přislíbil Kristus zákoníku, pokud splní ta přikázání?

/10,28/

  1.  
    1. O jakém životu tady mluví Pán Ježíš? (Přece ten zákoník, který se ptá, už žije svůj život. Co tedy má znamenat Ježíšům příslib?)

Přečti: Lk 10,25; Jan 10,10 a Jan 3,16


  1.  
    1. Jak se jinak ještě říká tomuto příslibu života – plného, věčného v evangeliích, zvláště u sv. Lukáše?

Přečti: Lk 14,15; 13,18; 22,28-30


  1.  
    1. Tedy v čem spočívá Boží láska a plán pro náš život, který z ní vyplývá?

    2. Co musíme učinit, abychom přijali Boží lásku a skvělý Boží plán s námi?

  1. Jan 3,16

  2. Lk 10,27


  1.  
    1. Závěry:

Víme-li, jaký je Bůh, co si On o nás myslí, co nám připravuje a co od nás očekává, odpověz na tyto otázky:

  1. V jakém vztahu k Boží lásce a jeho plánu je tvůj dosavadní život?

  2. Co si myslíš, jak Bůh hodnotí tvůj dosavadní život?

Pomodli se a řekni Bohu, jak bys chtěl změnit a uspořádat svůj dosavadní život jako odpověď na Jeho lásku.

Zobrazeno 1013×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.